Προκλητικές χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών

Προκλητικές χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών

Αρ. Πρωτ. 7144/02.12.2010

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Εξωτερικών

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των ευρύτερων περικοπών που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση σε κοινωνικό επίπεδο, στο απυρόβλητο φαίνεται να παραμένει η κυβερνητική πολιτική οικονομικής ενίσχυσης ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Το δημόσιο αίσθημα προκαλούν οι αστρονομικές επιχορηγήσεις τεσσάρων ΜΚΟ, που πριν από λίγες μόλις ημέρες, χρηματοδοτήθηκαν με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 126.000 ευρώ για έργα σε χώρες του εξωτερικού, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Γεωργία και το Ισραήλ.

Και όλα αυτά, ενώ επισήμως το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει εγκύκλιο στις 8 Ιουνίου 2010, σύμφωνα με την οποία δεν θα προχωρήσει λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας στη χρηματοδότηση οργανώσεων και οργανισμών.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έγκριση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών δόθηκε στο τέλος Οκτωβρίου, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν δημόσια πρόσωπα, πρώην συνεργάτης του Πρωθυπουργού και νυν συνεργάτης κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης που εμφανίζεται μέλος ΜΚΟ που έλαβε έγκριση χρηματοδότησης για δύο έργα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Πώς εξηγούν τα αρμόδια Υπουργεία την αντίφαση ανάμεσα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εξωτερικών για μη έγκριση αναπτυξιακών κονδυλίων τον Ιούνιο, και την έγκριση εκταμίευσης υπέρογκων ποσών για έργα τεσσάρων ΜΚΟ στα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους;

- Προβλέπεται να επανεξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία και ίσως ακόμα και να αναστείλουν την έγκριση εκταμίευσης των κονδυλίων για έργα τεσσάρων ΜΚΟ στο εξωτερικό, τη στιγμή που η χώρα μας βυθίζεται στο χρέος και την ύφεση;

Απαντήσεις Υπουργείων